HYGIEN OCH SÄKERHET

HACCP

System som permanent identifierar, bedömer och styr faror som är viktiga för att säkerställa att livsmedel inte blir skadligt för hälsan

På de här sidorna får du fakta och råd om hur du undviker att utsätta dig för onödiga risker genom maten du äter. Här finns bland annat information om mögel, bakterier, miljögifter, bekämpningsmedel, förpackningsmaterial, allergener, växtgifter och gifter som bildas när maten tillagas.

 

Miljö och kvalitet

Miljö- och kvalitetsarbete har hög prioritet hos oss. Vi tar vårt ansvar för omgivningen. från råvara till färdig produkt. målsättningen är att bli bättre i takt med att kunskapen ökar och tekniken förfinas. Samtliga anställda går en grundläggande miljöutbildning och vi planerar en uppföljning.

 

I programmet ingår rutiner för hur risker ska hanteras, förebyggas och åtgärdas, men även hur detta ska dokumenteras. Det gäller hygien, livsmedlens spårbarhet och säkerhet både för de som vistas i köket men också för dem som ska äta maten. Dagligen genomförs ett antal fasta kontroller som dokumenteras. 

 

För att vara säkra på att våra produkter håller sig fräscha hela vägen från tillverkning fram till kunden använder vi oss av flera olika förpackningstyper.

Risker i maten

kunskapen om risker i maten är stor och mycket är reglerat i lagar. Livsmedelsverket arbetar, tillsammans med europeiska lender, för att förbättra kunskapen om dessa.

 

 

FRÅGOR OCH SVAR

 

Hur tar man hand om delvis upptinade matvaror?

Det viktigaste rådet vid strömavbrott är att du ska undvika att öppna frysen. Då finns kylan kvar längre tid. En full frys kan hålla kylan i upp till två dygn.

 

Hur man tar hand om delvis upptinade matvaror beror på hur mycket de har tinat.

  • Halvtinade varor kan återinfrysas. Om varorna har tinat men håller en temperatur som inte överstiger  0-2°C kan man välja att frysa in dem igen eller att tillaga dem direkt. Kvalitén hos råvaror som tinat delvis kan försämras, men säkerheten påverkas inte. 

     

  • Känsliga varor (t ex kött, fisk eller kyckling) som utsatts för temperaturer över 8 °C under längre tid än ett par timmar kan börja lukta och smaka illa och bör då slängas.

Råden här gäller för det enskilda hushållet, inte för butiker, serveringar eller mathanteringen inom vård och omsorg.

 

Hur lång är hållbarheten efter att man öppnat förpackningen?

 

Det är väldigt olika för olika maträtter. Många faktorer påverkar  maten när man väl har öppnat förpackningen, bland annat hur ofta och hur  länge förpackningen är framme på bordet. En annan sak som kan påverka  hållbarheten är den övriga maten som man har i sin kyl samt hur rena  besticken är som man stoppar ner i burken.

 

 

datummärkningen?

 

Mat blir inte farlig efter bäst före-datum om den har förvarats rätt. Ett enkelt sätt att minska svinnet är därför att först titta, lukta och smaka på maten. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta!

 

 

 

Bäst före-datum

Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det som händer efter bäst före-datum är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre. Men maten kan fortfarande vara fullt ätbar.

 

Bäst före-datum gäller om varan har förvarats på lämpligt sätt. Många gånger står det på förpackningen vad som är lämplig förvaring. Om till exempel temperaturen spelar roll för hur länge ett livsmedel håller ska det stå på förpackningen, exempelvis ”kylvara, förvaras vid högst +8 °C”. Ju kallare ett livsmedel förvaras desto längre håller det. Om man förvarar maten vid +4-5 °C håller den därför betydligt längre än om den förvaras vid +8 °C. På rubriken till vänster finns råd om hur olika livsmedel bäst förvaras.

 

Bäst före-dag gäller obruten förpackning, men även en öppnad förpackning kan hålla efter bäst före-datum. Ett öppnat mjölkpaket som inte stått framme så länge i rumstemperatur kan till exempel hålla flera dagar efter bäst före-datum.

 

 

För personer som är känsliga för bakterien listeria, det vill säga äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida, finns särskilda råd som gäller hållbarhet och vissa livsmedel. Läs mer om det på länken till höger.

 

 

Sista förbrukningsdag

Sista förbrukningsdag används på livsmedel som tillverkaren bedömer kan försämras snabbt och bli en hälsorisk. Det är den sista dag som tillverkaren går i god för att ett livsmedel kan ätas eller drickas utan fara för hälsan.

 

Vem sätter bäst före-dag och sista förbrukningsdag?

Alla förpackade livsmedel ska vara märkta med bäst före-dag eller, i vissa fall, sista förbrukningsdag. Det finns undantag, till exempel behöver inte hela frukter och grönsaker märkas med hållbarhetstid.

 

Det är alltid den som ansvarar för livsmedlet – oftast tillverkaren eller den som förpackar livsmedlet - som avgör vilken hållbarhet livsmedlet förväntas ha. Många gånger är datummärkningen förknippad med en viss förvaringsanvisning. Alla som hanterar livsmedlet, från producent till butik, ansvarar för att det är säkert och att det både transporteras och förvaras enligt anvisningarna. 

 

Förvara maten rätt

Förvara maten rätt så håller den längre. Det kan tyckas självklart men är lättare sagt än gjort, om man är osäker på var olika typer av livsmedel mår bäst. På den här sidan finns råd som kan hjälpa till på vägen. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. Ofta får du också vägledning av förpackningen. En bra temperatur i kylskåpet är +4-5 °C, medan -18 °C är lagom i frysen.

 

 

Mat som blivit ”gammal” är inte farlig om den förvarats på rätt sätt. Däremot kan den så småningom se ofräsch ut eller börja lukta eller smaka illa. Läs mer om vad man gör med mögliga livsmedel på länken till höger.

 

 

 

Kött och fisk

Kött och fisk ska in i kylskåpet så fort som möjligt. Ju kallare de förvaras desto längre håller de. Därför är det bra att låta dem stå på den kallaste platsen i kylskåpet. Det gäller särskilt känsliga livsmedel som köttfärs, rå fisk och skaldjur. Mät gärna med en termometer på olika platser i kylen för att hitta den plats som är kallast.

 

Smörgåspålägg, som skinka, kalkon, korv och leverpastej, håller betydligt längre om de slipper stå flera timmar i rumstemperatur under långa helgfrukostar.

 

Kött och fisk går också bra att frysa. Packa i lufttät förpackning så att inte köttet eller fisken torkar ut och märk med datum. I frysen växer inga bakterier så det är inte farligt att äta mat som legat länge i frysen. Däremot kan fettet härskna vilket gör att maten smakar illa. Ju fetare livsmedel desto kortare hållbarhet. Feta charkprodukter kan därför bli dåliga redan efter någon månad medan magert viltkött håller mer än ett år.

 

Mejeriprodukter och ägg

Mejeriprodukter, som mjölk, fil, yoghurt, grädde, crème fraiche och bordsmargarin, ska förvaras i kylskåp. Hur länge de håller beror på temperaturen – ju kallare de förvaras desto längre håller de. Mjölk som stått i kylen håller därför ofta betydligt längre än till bäst före-dag, medan mjölk som stått framme i rumstemperatur i flera timmar kan bli dålig före bäst före-dag. Lämna därför inte mjölken framme utan ställ tillbaka den i kylen så fort du har ätit klart. Och lukta och smaka alltid på mjölk och andra mejeriprodukter innan du slänger dem – smakar de bra är det ingen fara att äta även om datumet har passerats.

 

Mjölk, grädde och matfetter kan också frysas in om de inte går åt i tid. Fryst grädde kan inte vispas men går utmärkt att använda i matlagning.

 

Ost håller länge i kylskåp men går också att frysa in, även om den då blir smulig. Tråkiga ostkanter är bra att riva och frysa in till framtida gratänger och pajer.

 

Ägg kan förvaras i rumstemperatur, och det bäst före-datum som anges på förpackningen är satt utifrån det. Om man däremot förvarar ägg i kylskåp håller de flera veckor efter bäst före-datum. Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in.

 

Frukt, grönsaker och potatis

Frukt och grönsaker är de livsmedel som slängs allra mest. Hemligheten är förstås att inte köpa mer än man hinner äta upp och att förvara dem rätt, så att de håller längre. Hantera dem också varsamt – stötta eller skadade frukter och grönsaker blir fort dåliga. Det är också bra att äta mer av grönsaker som tål att lagras, till exempel morötter, rödbetor, vitkål, kålrot och blomkål, och mindre av ömtåliga grönsaker, som sallad, tomat och gurka, som snabbare blir gamla.

 

Det kan verka onödigt att frukter och grönsaker ibland packas in i plast, men det förlänger hållbarheten betydligt. För att skydda dem från att skrumpna är det därför bra att låta dem ligga kvar i förpackningen eller påsen.  Förpackningen skyddar också frukt och grönt från eten. Eten är en gas som utsöndras från till exempel äpple, banan och tomat och som bland annat påskyndar mognaden.  För frukter och grönsaker som förvaras i kylen är det dock bra att låta förpackningen vara lite öppen, så att det inte bildas så mycket kondens. Man kan också göra små hål i plasten.

 

De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kyla. Om man ska förvara dem en längre tid är det därför bra att ha dem i kylen, gärna i grönsakslådan om det finns en sådan. Frukt som ska ätas relativt snart kan förstås läggas upp på fruktfat som står framme, men då gäller det att ha koll och äta upp den i tid. Men det måste man ju även om de ligger i kylen.

 

Vissa frukter och grönsaker ska inte förvaras i kylskåp eftersom de kan få köldskador men gärna svalt om möjligt, det vill säga i 12-15 °C. Det gäller bland annat

  • banan
  • ananas
  • gurka
  • aubergine.

Tomat och avokado blir bäst om de får mogna i rumstemperatur, men när de väl har mognat håller de bättre i kylskåp.

 

Läs mer om vilken temperatur som är optimal för olika grönsaker och frukter på länken till höger.

 

Frukt och grönsaker som blivit lite skrumpna kan ätas ändå – de blir inte farliga. Ledsna frukter kan ofta fungera i en fruktsallad eller smoothie och skrumpna grönsaker kan blandas i en gryta eller omelett. Sallad, morötter och andra rotfrukter som tappat spänsten blir pigga och krispiga om de får ligga i en skål med vatten i kylskåpet några timmar.

 

Läs mer om vad man gör med mögliga livsmedel på länken till höger.

 

Frysa in frukt och grönt

Frukt och bär kan frysas in, men frukt måste först delas i mindre bitar. Grönsaker går också bra att frysa om man först förväller dem, det vill säga kokar upp vatten, låter grönsakerna koka med en kort stund och sedan spolar dem i kallt vatten innan de fryses in. I frysen håller bär, frukter och grönsaker ett år eller mer. Eftersom bakterier inte kan växa i frysen blir gammal mat inte farlig, däremot kan den torka ut och så småningom tappa i smak och konsistens.

 

Potatis

Potatis kan verka robust men är i själva verket en ömtålig vara. Eftersom det giftiga ämnet solanin kan bildas om potatisen utsätts för ljus eller skadas bör den förvaras mörkt, hanteras varsamt och skyddas mot stötar. Det bästa är om den också kan förvaras svalt, det gör att potatisen inte mjuknar och gror så snabbt. Har man inte tillgång till en sval går rumstemperatur bra.

 

Bröd

Bröd mår bäst av att förvaras i rumstemperatur, inte i kylskåp. I kylen blir mjukt bröd snabbt smuligt och torrt. Det går förstås också bra att frysa in mjukt bröd. Om man inte är storkonsument av bröd kan man skiva brödet innan det stoppas i frysen. Då går det lätt att ta ut de skivor som behövs efter hand.

 

 

Hårt bröd är torrt och ska förvaras torrt. Då håller det nästan hur länge som helst. 

Mjukt bröd möglar ofta efter ungefär en vecka, men en del bröd håller längre. Det behöver inte bero på att man tillsatt konserveringsmedel. Nuförtiden bakas många bröd under mycket hygieniska förhållanden, vilket hindrar att mögelsporer hamnar på brödet. Det förlänger hållbarheten betydligt. Surdegsbröd håller också längre än annat bröd. Läs mer om mögliga livsmedel på länken till höger.

 

 

Sylt, ketchup och andra smaksättare

Sylt, ketchup, salsa, fond, pesto med mera kan oftast stå i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Öppnade burkar och flaskor kan däremot behöva stå i kylskåp – det ska i så fall stå på förpackningen.

 

Öppnade burkar med marmelad, salsa med mera håller ofta länge, eftersom bakterier inte trivs i dem. Däremot kan de mögla, men det ser man snabbt. Så länge de inte har möglat går de bra att äta. Läs mer om mögliga livsmedel på länken till höger. Många livsmedel går också att frysa in, till exempel överbliven salsa, om man vet att det kommer att dröja innan de äts upp.

 

Konserver

Helkonserver kan förvaras i rumstemperatur under lång tid, ofta betydligt längre än ett år.

 

När en konserv har öppnats ska maten förvaras i kylskåp och hållbarheten blir samma som för andra matrester.

 

Kylkonserver ska, som namnet anger, förvaras i kylskåp. Hur länge en öppnad förpackning håller beror på vilken typ av livsmedel det är. Inlagd sill kan många gånger hålla i flera månader medan en del sorters fiskrom bara håller några dagar. Ofta står det på burken hur länge livsmedlet beräknas hålla när burken öppnats.

 

Torrvaror, olja och nötter

 

Torrvaror

Torrvaror, som mjöl, pasta, ris, socker och gryn, håller länge. Förvara torrt och helst inte för varmt. Om de förvaras svalare än rumstemperatur håller de oftast längre än bäst före-datum. En torrvara blir inte farlig när den blir gammal, däremot kan fettet i till exempel mjöl härskna vilket gör att det smakar illa.

 

Olja

Oljor kan förvaras i rumstemperatur, men bör helst stå mörkt för att undvika att fettet härsknar. Om de förvaras svalt håller de ännu längre. Vissa oljor, som olivolja, stelnar om de förvaras i kylskåp, men återfår sin flytande form när de tas ut i rumstemperatur.

 

Nötter

Nötter med skal håller i flera år medan skalade nötter har kortare hållbarhet. Nötter innehåller mycket fett som kan härskna, men i kyla, mörker och tättslutande förpackning håller nötterna längre. Förvara därför hellre skalade nötter i kylen än i rumstemperatur, om de inte ska ätas närmaste tiden. Man kan också frysa in nötter. Mögliga nötter ska inte ätas, eftersom de kan innehålla mögelgifter. Läs mer om mögliga livsmedel på länken till höger.

 

 

 

 

När man transporterar hem maten

Kylvarors hållbarhet kan förkortas betydligt om de värms upp, till exempel när varan transporteras. När du handlar och resan tar lång tid, eller om det är varmt ute, är det därför bra att ta med en kylväska med frysta kylklampar. Det finns också kylväskor med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.

 

Det är också bra att packa matsäcken till utflykten eller resan i en kylväska. Är det bara lite mat, till exempel en matlåda eller smörgås, kan det räcka att lägga kylklamparna i en påse tillsammans med maten.

 

 

 

 

Vad gör man med mögliga livsmedel?


Om mögel växer på livsmedel finns det risk för att det bildas mögelgifter.

Så här gör du med mögliga livsmedel.

 

Bröd

Undvik att äta mögligt matbröd. Bröd kan dock ätas om smärre enstaka mögelfläckar på ett tidigt stadium kan skäras bort med god marginal.

 

Bär

Kassera mögliga eller ruttna bär. Använd endast friska, fasta bär till sylt och saft.

 

Frukt

Vid smärre ytliga mögelangrepp bör de angripna partierna skäras bort med marginal.

 

Vid mer utbredda angrepp, då frukten fått djupa rötskador, bör den kasseras. Använd endast frisk frukt vid beredning av mos eller must.

 

Sylt

Har man tillsatt minst 500 g socker per kg bär eller mos kan sylten ätas efter det att mögelskiktet avlägsnats med god marginal. I sylt med så mycket socker kan mögelsvampar inte bilda gifter även om de växer. Har man tillsatt mindre sockermängd bör den mögliga sylten kasseras.

 

Om man vill ha en lättsockrad sylt men slippa mögelproblem är ett alternativ att frysa in sylten i mindre förpackningar. Då kan man ta fram så mycket sylt man behöver för dagen och undvika att sylten står i kylskåpet och möglar.

 

Saft

Saft som har angripits av mögel bör slängas.

 

Kokar man saft med 500 g socker per kg bär eller frukt och med rekommenderad mängd konserveringsmedel minskar risken för mögelväxt. Använder man mindre socker kan man frysa in saft i mindre förpackningar och ta fram lite åt gången.

 

Nötter

Undvik att äta missfärgade och skrumpna nötter, de kan innehålla mögelgifter. Observera särskilt att paranötter ofta är mögliga i mitten.

 

Hård ost

Skär bort mögelfläckar plus en cm runt det angripna stället.

 

Yoghurt, creme fraiche, färskost

Kassera om de har möglat. I dessa och andra livsmedel som innehåller mycket vatten finns det risk att mögelgifter sprids i hela livsmedlet, och då räcker det inte med att bara ta bort mögelfläcken.

 

Leverpastej

Kassera möglig leverpastej.

I vilken ordning skrivs bäst-före-datum? 

Dag, månad, år – enligt Livsmedelsverkets regler

 

Kan man dricka vattnet direkt från varmvattenkranen?

 

Nej, man bör inte dricka varmt kranvatten. Det varma kranvattnet kontrolleras inte och bör därför inte användas som dryck och till matlagning.

 

Om man har kommunalt dricksvatten är vattnet i kallvattenkranen kontrollerat av leverantören. Kommunalt dricksvatten är ett livsmedel som ska följa 

 

Varför ska man inte använda aluminiumkärl eller folie till sura livsmedel?

 

Sura livsmedel löser ut aluminium från folien, så att aluminium överförs till maten. Täck därför inte sura maträtter, som bärpajer, med aluminiumfolie för förvaring under någon längre tid. Folie ska inte heller vara i kontakt med sådan mat i ugnen.


Sura rätter i metallkärl, exempelvis en rostfri skål, bör täckas med plastfolie vid förvaring, i stället för aluminiumfolie, eftersom aluminiumet kan brytas ner fortare när det kommer i kontakt med andra metaller.
 
 
Det är inte farligt att använda stekpannor, formar eller kastruller av aluminium. Om man lagar mat i aluminiumpannor eller aluminiumkastruller kan man få i sig ytterst små mängder av aluminium och mycket litet av det man får i sig tas upp i kroppen.


Sura livsmedel löser däremot ut mer aluminium än andra. Detta innebär sannolikt ingen hälsorisk, men säkerhetsmarginalen minskar.
 

Därför avråder Livsmedelsverket konsumenter och kökspersonal från att tillaga, värma upp eller förvara sura livsmedel i kastruller, formar, dricksflaskor och andra kärl av aluminium som saknar skyddande beläggning.
Med sura livsmedel menas

 

  • saft, juice, soppor, krämer eller mos av rabarber, bär och frukt,
  • soppor, såser och inläggningar av till exempel tomater och surkål.
 

Är det olämpligt att förpacka livsmedel i plastfilm av PVC?

 

Plastfilm som används i hemmet är i regel gjord av polyeten (PE, till exempel Glad-pack) och innehåller inte mjukgörare.
 

PVC-plastfilm (polyvinylklorid) används främst vid butiksinpackning. Det finns olika typer av plastfilm av PVC. Vissa lämpar sig endast till frukt och grönt. Om man använder samma typ av PVC-plastfilm till feta livsmedel som ost och grillat kött finns det risk för att mjukgörare i filmen vandrar (migrerar) över till livsmedlet.

 

Det finns PVC-film som kan användas för att förpacka feta livsmedel i, så kallad lågmigrerande PVC-film. Det ska då tydligt framgå av märkningen av plastfilmen att den är lämplig att förpacka ost i.

 

(Är du osäker på om lämplig film används i din butik, fråga då vad de använder.)

 

Får man ta med sig sin ledarhund på restaurang eller i en livsmedelsbutik?

En person som har funktionshinder bör få ta med sig sin ledarhund, servicehund eller signalhund in i exempelvis en serveringslokal - till exempel pub, restaurang eller café - och i vissa delar av en butik.  Hunden får dock inte följa med om det finns risk för att livsmedel smittas eller smutsas ned.

 

Det är restaurang- eller butiksägaren som avgör om det är risk för att livsmedel smittas eller smutsas ner och de kan av just den anledningen neka någon att ta med sig hunden.

 

Grädden blir sur i semlor som står i rumstemperatur?

 

Att grädden får kortare hållbarhet och blir sur är inte den enda risken med att semlorna förvaras för i rumstemperatur. I pastöriserad grädde kan det fortfarande finnas sporer från bakterien Bacillus cereus.Om vispad grädde förvaras i rumstemperatur kan dessa sporer gro och föröka sig till nivåer som kan orsaka magsjuka.
 

Vad är cook chill?

Cook chill är ett system för matlagning i storhushåll, framför allt använt i storkök som bland annat levererar kyld mat till skolor.

Cook chill innebär att mat tillagas på traditionellt sätt och sedan snabbt kyls ned till mellan 0°C och +3°C. Maten förvaras därefter i en temperatur mellan 0°C och +3°C tills dess den ska serveras. Samma temperaturkrav gäller under eventuell transport till det mottagande köket. Maten får förvaras i högst fem dagar inklusive tillagnings- och konsumtionsdag.

Om maten ska konsumeras varm måste den återupphettas till +70°C. Serveringen bör påbörjas inom 15 minuter efter upphettningen. Temperaturen på maten får aldrig understiga +63°C vid serveringstillfället. Mat som inte konsumerats får inte gå tillbaka till kylförvaring eller hettas upp igen.

För en säker produktion enligt cook chill-systemet krävs ett väl fungerande kvalitetsprogram baserat på HACCP-principen med effektiv kontroll och dokumentation. Kvalitetsprogrammet måste innefatta allt, från inköp av råvaror hos tillagningsköket till hur det mottagande kökets serverar maten.

Är mat värmd i mikrovågsugn cancerfamkallande. Eller förlorar maten näringsämnen?  ?  

 Mat som värms i mikro är inte cancerframkallande.

 

Ryktet om att så skulle vara fallet kommer från en felaktig schweizisk studie. Studien har vederlagts många gånger, men dyker ändå upp med jämna mellanrum. Det som händer i mikrovågsugnen är helt enkelt att vattnet i maten kokas, inget annat. 

 

Det finns inga publicerade studier som visat att vanlig tillagning i mikrovågsugn påverkar näringsinnehållet negativt på annat sätt än vanlig uppvärmning. Tvärtom är det en skonsam tillagningsmetod. 

 

När man lagar mat i mikrovågsugnen kokas vattnet i maten. Det finns flera studier som undersökt vad som händer vid matlagning i mikrovågsugn. I de flesta fall visar de endast små förändringar. Dessa är vanligtvis mindre än de som uppkommer vid vanlig kokning och stekning. 

 

Om man däremot upphettar längre och intensivare än vad man norm

 

alt gör blir det en del förluster av näringsämnen. Mikrovågsugn är inte lämpligt för att tina eftersom den ojämna uppvärmningen gör att antikroppar och enzymer kan förstöras.

 

Glöm inte att värma maten i mikron till minst 70 grader..

Säker tillagningstid

Bakterierna dör ifall kärntemperaturen i maträtten överstiger följande för åtminstone angiven tid.

 

60°C - 45 minuter

65°C - 10 minuter

70°C - 2 minuter

75°C - 30 sekunder

80°C - 6 sekunder

 

 

Lokaler, hantering och hygien


 

Regler om hur din livsmedelslokal ska vara utformad och hur god livsmedelshygien säkerställs finns till största delen samlade i ett antal EU-gemensamma förordningar om livsmedelshygien. Lagstiftningen är målstyrd vilket innebär att det oftast finns flera lösningar till att producera säkra livsmedel. Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att maten är säker. Därför måste du ha ett system för den egna kontrollen av din verksamhet. Läs mer om egen kontroll till vänster på denna sida.

 .

 

 

Hur ska en livsmedelslokal vara utformad?

De regler som finns beskriver inte i detalj hur en livsmedelslokal ska vara utformad men generellt gäller att ytor och material ska vara täta, släta och lätta att rengöra.

Reglerna om lokaler finns i förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien. I bilaga II, kapitel I finns allmänna regler för livsmedelslokaler. Länk till reglerna finns till höger på denna sida. 

 

 

Reglerna beskriver inte i detalj hur en livsmedelslokal ska vara utformad eftersom företagaren kan uppfylla kraven på olika sätt. Det finns dock ett visst stöd i andra dokument.

 

Det finns en vägledning som hjälp till hur reglerna i hygienförordningen bör tolkas, se länk till höger.

Du kan också läsa hur branschen rekommenderar att man utformar sin livsmedelslokal i de nationella branschriktlinjer som finns via länk till höger på denna sida.

 

Vilken färg får jag använda på väggarna i min livsmedelslokal?

 

Det finns inga specifika regler för vilka färger som får används i en livsmedelslokal. 

 

Allmänna regler för livsmedelslokaler finns i Förordning 852/2004 om livsmedelshygien, bilaga II kapitel I och i kapitel II finns särskilda regler för lokaler där livsmedel bereds, behandlas eller bearbetas. Se länk till förordningen till höger på denna sida. 

 

Här står det bland annat att ytor i en livsmedelslokal ska vara släta, lätta att rengöra och att giftfria material ska användas.

 

 

Får man starta och driva ett livsmedelsföretag hemma i det egna köket?

 

Det är möjligt att använda det privata köket om det går att ordna det hela på ett hygieniskt bra sätt. Börja med att kontakta miljökontoret i din kommun. Det är där ska du registrera din verksamhet om de anser att du uppfyller kriterierna för livsmedelsföretag.

 

Reglerna för livsmedelslokaler gäller alla livsmedelsföretagare. Syftet med reglerna är att alla livsmedel som produceras ska vara säkra att äta. Reglerna är målstyrda och det innebär att man kan uppfylla kraven på olika sätt. Reglerna för livsmedelslokaler som används i privata bostäder finns i förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien i bilaga II, kapitel III. Länk till reglerna finns till höger på denna sida.

 

Förutom hygieniska lokaler är det viktigaste för att producera säkra livsmedel att livsmedelsföretagaren

  • har tillräckliga kunskaper i livsmedelshygien
  • har rutiner som förebygger risker i verksamheten
  • gör egna kontroller.

Måste personal som arbetar med livsmedel hälsokontrolleras regelbundet?

Det finns inte några regler som säger hur ofta personal som arbetar med livsmedel måste kontrollera hälsan. Det måste företagaren avgöra bland annat beroende på vilka livsmedel man hanterar. 

Den generella regeln är att personalen är skyldig att meddela företagaren om de misstänker att de har någon sjukdom som kan vara en risk i verksamheten. I de fallen kan det vara aktuellt med provtagning eller andra åtgärder. 

I förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien står att ”personer som lider av eller är bärare av en sjukdom som kan överföras via livsmedel eller som till exempel har infekterade sår, hudinfektioner, andra sår eller diarré får inte tillåtas att hantera livsmedel eller vistas på en arbetsplats där livsmedel hanteras om det finns risk för direkt eller indirekt kontaminering. ”

 

Kan man ha hushållspapper i kontakt med livsmedel?

Hushållspapper bör inte användas i direkt kontakt med vattenhaltiga eller feta livsmedel vid högre temperaturer, till exempel i mikrovågsugn.

Hushållspapper är ofta baserat på återvunnet papper och är egentligen inte avsett att användas i direkt kontakt med livsmedel om inte papperet speciellt är märkt för det ändamålet.

Försäljning av hembakta bullar

Det finns ingenting i lagstiftningen som förbjuder försäljning av hembakta bullar. Däremot är det alltid den som säljer mat som ansvarar för att maten är säker. Lagstiftningen sätter säkerheten för konsumenterna i fokus. All mat som säljs eller skänks till konsument ska vara säker och det är säljaren som ansvarar för att det är så.

 

Ideella och kyrkliga föreningar måste uppfylla samma krav på att maten är säker som andra verksamheter. En restaurang eller ett café som drivs av en ideell förening omfattas därmed av samma krav som ett privat företag med samma verksamhet.

 

Den risk verksamheten kan medföra avgör vilka delar av lagstiftningen som den ansvariga måste uppfylla. Kommunen, som är kontrollmyndigheten, avgör om verksamheten uppfyller livsmedelslagstiftningen

 

Hur mycket socker behöver man ha i sylt för att mögel inte ska bildas?

 

För att helt undvika att sylt möglar måste man ha så mycket socker att sylten snarare kommer att smaka socker än bär. Att använda så mycket socker är heller inte något rekommenderar.

 

Följ i stället ett recept i en vanlig kokbok och använd de mängder socker och bär som anges. En kombination av socker och konserveringsmedel, till exempel bensoesyra, är ofta tillräcklig för att undvika mögel. Använd rena burkar och sätt på locket direkt när den heta sylten hällts upp.

 

Om man vill ha en lättsockrad sylt men slippa mögelproblem är ett alternativ att frysa in sylten i mindre förpackningar. Då kan man ta fram så mycket sylt man behöver för dagen och undvika att sylten står i kylskåpet och möglar

  

hand hygen

 handdesinfektionsrutiner.jpg

Vad innehåller curry?

Curry är en kryddblandning som kan innehålla många olika kryddor. Recepten på curryblandningar varierar mycket. Ett tjugotal kryddor brukar förekomma oftare än andra. De kryddor som utgör mindre än två procent av blandningen behöver inte namnges i ingrediensförteckningen, såvida de inte innehåller selleri, sesam eller senap.

Gurkmeja, som ger den karaktäristiska färgen, ska alltid ingå. Ingefära, kanel, kardemumma, koriander, kryddnejlika, muskotblomma, svartpeppar och spiskummin ingår ofta.

Bockhornsklöver, fänkål, muskotnöt, anis, kummin, lagerblad, saffran, senap, sesamfrö, spansk peppar (till exempel cayennepeppar), löksalt och vallmofrö kan också förekomma.

Bockhornsklöver är en baljväxt. Personer som är allergiska mot baljväxter som jordnötter, sojabönor, ärter och bönor kan även reagera på bockhornsklöver. 

Fänkål, anis och kummin tillhör flockblommiga växter (familjen Apiaceae). Personer med allergi mot gråbo och selleri kan vara känsliga även mot dessa kryddor.

 

Är det farligt att använda stekpannor och kastruller som har ett skadat teflonskikt?

Teflon eller fluon (polytetrafluoretylen - PTFE på expertspråk) innehåller grundämnena kol och fluor och används som beläggning i stekpannor och kokkärl.

 

Materialet används just därför att det är värmebeständigt upp till 250-300°C och motståndskraftigt mot kemiska angrepp. Vid normal användning, till exempel stekning, är temperaturen omkring 200°C.

Œ 

Det finns inget som tyder på att flagor som lossnar från materialet vid sådan användning skulle innebära några hälsorisker. Teflon används också inom medicinen, bland annat som ersättning för skadade skelettdelar.

 

Vilka tillsatser kommer från ärt-baljväxtfamiljen?

Produkter från ärt- och baljväxtfamiljen används som emulgerings-, stabiliserings- och förtjockningsmedel i många livsmedel. Det kan inte uteslutas att vissa personer med allergi mot baljväxter såsom sojabönor, jordnötter, lupin, ärtor och bönor även skulle kunna reagera på dessa  förtjockningsmedel på grund av likheter mellan proteiner i samma växtfamilj.

 

Följande tillsatser kommer från ärt- och baljväxtfamiljen: 

 

  • E 410 Fruktkärnmjöl
  • E 412 Guarkärnmjöl
  • E 417 Tarakärnmjöl
Dessa är vanliga förtjockningsmedel. De framställs ur växternas frön. 
  • E 413 Dragant
  • E 414 Gummi arabicum
Dessa är också vanliga förtjockningsmedel och utgörs av torkad mjölksaft från baljväxter.
  • E 426 Sojabönshemicellulosa
Får användas som emulgeringsmedel, förtjocknings- och stabiliseringsmedel samt klumpförebyggande medel. Framställs från sojabönor.

 

 

 

 

Kan man vara överkänslig mot azofärgämnen?

Ja, vissa azofärgämnen kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos en del personer. De som drabbas är personer som redan har någon form av allergi. Symtomen är hudutslag som oftast är lindriga. Andra symtom som astma, nässelfeber och eksem har också rapporterats.

Totalt tillåts tio azofärger (se lista nedan). Av dessa får sju i regel användas till nästan alla livsmedel som får färgas. Det innebär att de exempelvis får användas i drycker, konfektyr, sylt och godis. Men de är inte tillåtna i baslivsmedel som mjölk, ägg, mjöl, ris med flera.

Några azofärgämnen får bara användas i vissa livsmedel. Dessa är E 123 amarant (rött), som bara får användas till fiskrom och spritdrycker och E 180 litolrubin BK (rött) som bara får användas till ätlig ostskorpa. För ett annat färgämne, E 154 Brun FK, är användningen begränsad till kippers, en viss typ av rökt fisk. Färgämnet används inte i Sverige.

De personer som inte tål vissa azofärger har möjlighet att undvika dessa eftersom tillsatser alltid måste deklareras på förpackade livsmedel.

 

E 102 Tartrazin
E 110 Para-orange, Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
E 122 Azorubin, karmosin
E 123 Amarant
E 124 Nykockin
E 129 Allurarött AC
E 151 Briljantsvart BN, svart PN
E 154 Brun FK
E 155 Brun HT
E 180 Litolrubin BK
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
Aros kockarna, aroskockarna.n.nu arossåser